ΙΣΤΟΡΙΑ


                                                          Ασπροκκλησιά
    Οι περιπατητές του 19ου αιώνα τη την συναντούσαν στην αρχή της ιστορικής οδού   που ένωνε την περιοχή των σταγών με την αρχαία Περραιβία,ενώ μαζί με εκείνη του Αγιοφύλλου αποτελούσε την μοναδική διάβαση από την κοιλάδα του Αλιάκμονα προς την Δ.Θεσσαλία.
   Στις τοποθεσίες Λιβάδια,Μπαρμπαδήμος,Κουτσούφλιανη και Παλαιοπαναγιά, βρέθηκαν κεραμικά υπολείμματα κτιρίων και νομίσματα που μαρτυρούν την ύπαρξη και την χρονική συνέχεια αρχαίου οικισμού.
  Οι κάτοικοι της Ασπροκκλησιάς περήφανοι για τον τόπο τους συγκέντρωναν και συγκεντρώνουν από τις αρώσεις των αγρών εργαλεία, πήλινα και μεταλλικά αντικείμενα και οργάνωσαν ένα συγκροτημένο τοπικό Μουσείο.
  Στην πλαγία του λοφίσκου Ουγλά και στην περιοχή που οι κάτοικοι ονομάζουν Παλιοχώρια, τα ευρήματα και υπολείμματα κτιρίων των κλασικών χρόνων είναι εμφανή σε κάθε μας βήμα. Δυο χιλιόμετρα δυτικά του χωριού σώζεται ο καμαροσκέπαστος ναός Παναγίας, που η τοπική παράδοση την θέλει να ήταν χωμένη στην γη και να αποκαλυφθεί τυχαία από μια τρυπά μέσα στην εκκλησία. Φέρει τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, αλλά μια ποιο προσεκτική ματιά στον κυρίως ναό μας αποκαλύπτει ένα παλιότερο στρώμα τοιχογραφιών, σύγχρονο με την αρχική φάση της ίδρυσης του ναού τον 11ο αιώνα.
   Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι ναοί του Αγ. Γεωργίου μικρός μονόχωρος ναός που διασώζει τρία στρώματα τοιχογραφιών, με αρχικλο αυτό του 13ου αιώνα, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετούνται στα μεταβυζαντινά χρόνια, και επίσης ο μονόχωρος ναός της αγίας Παρασκευής με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
  Κοντά στα σύνορα Μακεδονίας Θεσσαλίας υπάρχει το  μεταβυζαντινό ξωκλήσι του Αϊ Λιά, υπήρχε παλιότερα φυλάκιο με τριώροφη σκοπιά-παρατηρητήριο (το κτίριο σώζεται ακόμη) ενώ απέναντι του βρισκόταν το τουρκικό φυλάκιο.
                                 
                                              η συνέχεια βρίσκεται υπο κατασκευή